Przepis na prawdziwie aromatyczny barszcz czerwony z soku z buraka.
Przygotowanie:
Opalamy pół cebuli w piekarniku, na palniku kuchenki lub na patelni. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy grzyby, czosnek i cebulę. Wszystko gotujemy na wolnym ogniu. Następnie dolewamy sok z buraka oraz sok z cytryny, którego zadaniem jest zachowanie wspaniałego, intensywnie czerwonego koloru barszczu. Osobno na patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę. Złotą cebulę wraz z oliwą dodajemy do barszczu, doprawiamy go roztartym w dłoniach majerankiem, solą i pieprzem. Całość podgrzewamy dosłownie chwilę. Długie gotowanie może pozbawić go apetycznego koloru, nawet pomimo dodatku soku z cytryny. Do barszczu zamiast soku z cytryny można dodać ocet jabłkowy.
Serdecznie polecamy barszcz w towarzystwie uszek z grzybami.