Smak lata dostępny cały rok ukryty w soku pomidorowym. Wypróbuj nasz sprawdzony przepis.
Składniki:
50 g sera parmezan lub innego ulubionego
50 g cebuli
2 ząbki czosnku
50 g oliwy z oliwek
300 g ryżu do risotto
600 g soku pomidorowego
300 g bulionu warzywnego
1 łyżeczka cukru
Sól i pieprz do smaku
Świeże liście bazylii
Cebulę pokrój w kostkę, czosnek zetrzyj na tarce i smaż na oliwie przez około 2 min. Dodaj ryż i chwilę podsmaż. Kolejnym krokiem jest wlanie soku pomidorowego oraz bulionu. Dodaj cukier, sól, pieprz i bazylię. Składniki razem duś przez 15-20 minut co jakiś czas mieszając. Na koniec dodaj rozdrobiony ser, przemieszaj i pozostaw na 2 minuty.
Risotto najlepiej smakuje bezpośrednio po przygotowaniu. Smacznego.