Przykładem superowocu może być jagoda kamczacka. Badania dowodzą, że spożycie jagody kamczackiej poprawia funkcje poznawcze oraz motoryczne, w szczególności u osób starzejących się. Picie soku z tego owocu może łagodzić objawy chorób Parkinsona czy Alzheimera. Ponadto zawarte w wysokiej ilości w jagodzie kamczackiej antocyjany, mają korzystny wpływ na układ sercowo-naczyniowy, przeciwdziałając niedokrwieniu i zmniejszając ryzyko zawału serca.
Warto również wiedzieć, że nawet krótkie spożycie jagód prowadzi do obniżenia poziomu cholesterolu. Wykazano także, że roślina ma pozytywny wpływ na nadczynność tarczycy, redukując poziom hormonu TSH w organizmie.
Owoce, które zaliczyć można do grupy superowoców zawierają dużą ilość przeciwutleniaczy, witamin, błonnika lub minerałów. Ponadto charakteryzują się właściwościami prozdrowotnymi popartymi badaniami naukowymi. Owoce te często występują w kulturze danego regionu już od wielu stuleci i znane są jako naturalne środki lecznicze.
Termin ten po raz pierwszy użyty został w Ameryce w latach 2004/2005. Nazwa ta spopularyzowała została przez Stevena Pratta i Kathy Mathewsa w książce SuperFoods Rx – Fourteen Foods That Will Change Your life. Opisali oni 14 produktów, których spożywanie niesie za sobą szczególnie korzystną wartość zdrowotną i tym samym kreuje nowy kierunek badań naukowych.
Źródła: Sienkiewicz J, Góralczyk J. Superowoce i ich właściwości. Zesz Nauk Ostrołęckiego Tow Nauk 2013, 27: 601-609, http://polskiesuperowoce.pl/60858-jagoda-kamczacka-wlasciwosci-prozdrowotne